Menu
  • Dziś jest : 24 października 2025 Imieniny : Marcina, Rafała, Arety
  • Menu

    Kotlety pieczarkowo-jajeczne

  • Kotlety pieczarkowo -jajeczne to dobra opcja dla osób którym klasyczny kotlet się znudził. Kotlety są smaczne, treściwe i sprawdzą się w wielu sytuacjach. Podasz je na obiad, zjesz jako przekąskę, możesz je zapakować do szkoły czy pracy lub jadąc w trasę. Długo zachowują świeżość i smakują nawet dzieciom. Osoby które nie jedzą mięsa będą nimi oczarowane. Ich wielkość zależy od nas. To kto się skusi?

    Składniki:

    500g pieczarek
    6 jaj ugotowanych na twardo
    1 cebula
    1 surowe jajko
    5-6 łyżek kaszy manny
    5-6 łyżek bułki tartej + do obtoczenia
    sól
    pieprz
    olej

    Przygotowanie:

    Pieczarki obieramy, myjemy i drobno kroimy.
    Na oleju szklimy obraną i pokrojoną drobno cebulę, dodajemy pieczarki.
    Całość dusimy chwilę, wyłączamy gaz i odstawiamy do przestudzenia.
    Dodajemy kaszę manną, bułkę tartą i drobno pokrojone jajka.
    Następnie wbijamy surowe jajko, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju z dwóch stron na rumiano.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *