Kotlety pieczarkowo-jajeczne

Kotlety pieczarkowo -jajeczne to dobra opcja dla osób którym klasyczny kotlet się znudził. Kotlety są smaczne, treściwe i sprawdzą się w wielu sytuacjach. Podasz je na obiad, zjesz jako przekąskę, możesz je zapakować do szkoły czy pracy lub jadąc w trasę. Długo zachowują świeżość i smakują nawet dzieciom. Osoby które nie jedzą mięsa będą nimi oczarowane. Ich wielkość zależy od nas. To kto się skusi?
Składniki:
500g pieczarek
6 jaj ugotowanych na twardo
1 cebula
1 surowe jajko
5-6 łyżek kaszy manny
5-6 łyżek bułki tartej + do obtoczenia
sól
pieprz
olej
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy, myjemy i drobno kroimy.
Na oleju szklimy obraną i pokrojoną drobno cebulę, dodajemy pieczarki.
Całość dusimy chwilę, wyłączamy gaz i odstawiamy do przestudzenia.
Dodajemy kaszę manną, bułkę tartą i drobno pokrojone jajka.
Następnie wbijamy surowe jajko, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju z dwóch stron na rumiano.




Dodaj komentarz