Menu
  • Dziś jest : 3 października 2025 Imieniny : Teresy, Józefy, Heliodora
  • Menu

    Schab w sosie truskawkowym

  • Sezon na truskawki mamy w pełni i często chcemy go wykorzystać jak tylko się da. Truskawki w ciastach, sałatkach, koktajlach to norma, ja szukałam czegoś innego. Chciałam wykorzystać owoce do obiadu i tak zrodził się ten pomysł. Schab w sosie truskawkowym to niecodzienne połączenie które zaskoczy wiele osób. Aksamitny smak, niesamowity aromat sprawią, że pokochacie to danie.

    Składniki:

    7 kotletów schabowych
    700g truskawek
    120 ml kremowego octu balsamicznego
    1/2 szkl bulionu
    sól
    pieprz
    olej
    3-4 łyżeczki cukru pudru

    Przygotowanie:

    Truskawki oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na połówki.
    Dodajemy cukier puder i ocet balsamiczny. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut.
    Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy lekko. Opruszamy pieprzem i solą. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Po usmażeniu mięsa do pozostałego na patelni tłuszczu dodajemy bulion. Całość zagotowujemy. Następnie dodajemy truskawki z octem balsamicznym. Wszystko podgrzewamy do 5 minut, powstały sos możemy doprawić wedle smaku solą i pieprzem. Po tym czasie truskawki wyciągamy, a sos redukujemy. Na talerzu układamy mięso na nim truskawki. Całość polewamy sosem. Mięso podajemy np z sałatą i pieczonymi ziemniakami.
    Jeśli chcemy, by mięso było bardziej kruche możemy dodać sól zmiękczającą mięso.
    Do sosu możemy wykorzystać schab z kością, ale wtedy mięso musimy jeszcze podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 15 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *