Menu
  • Dziś jest : 10 lipca 2019 Imieniny : Amelii, Filipa, Witalisa
  • Menu

    Czas na pomidory które upiększają i zapobiegają wielu chorobom


  • Pomidor to zdrowe warzywo wiele osób o tym wie. Jest smaczne, daje wiele możliwości podania, ale nie wszyscy wiedzą jak wielką kopalnią witamin i minerałów jest. Najwyższa pora to zmienić.
    Pomidory to bogate źródło karotenów które nasz organizm przetwarza na witaminę A która jest niezbędna do walki z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za wiele poważnych chorób.
    Lipoken który jest najlepiej przyswajalny w połączeniu z tłuszczami ,który pomaga utrzymać nasz organizm w silnej kondycji. Chcąc wykorzystać jak najlepiej właściwości pomidorów powinniśmy jeść je w połączeniu z oliwą w sałatkach bądź w postaci sosów.
    Największą ilość lipokenu zyskamy poddając to wspaniałe warzywo obróbce termicznej.
    Ponadto w pomidorach znajdziemy bardzo dużo witaminy C, witaminy z grupy B oraz witaminę K która występuje w niewielu warzywach.
    Gdy szukamy w warzywach minerałów takich jak magnez, potas czy fosfor nasze warzywo będzie idealne.
    Pomidory to warzywa o niskiej zawartości kalorycznej ( 100g to tylko 15 kcal), odkwaszają organizm, wspomagają przemianę materii i są lekko moczopędne co wpływa na naszą sylwetkę.
    Należą do warzyw niezwykle rzadko uczulających choć i takie przypadki się zdarzają.
    Codzienne spożycie dwóch pomidorów oraz wypicie jednej szklanki soku pomidorowego zapewni naszemu organizmowi zapotrzebowanie w niezbędne witaminy i minerały. Warto o tym pamiętać przez cały rok, a nie tylko w sezonie.
    Możliwości podania pomidorów jest wiele z mięsem, kaszą czy ryżem mogą gościć codziennie na naszym stole jako pyszne obiady bądź wspaniałe przekąski.
    Dla zainspirowania Was polecam pomidory nadziewane filetami z makreli KLIK, pomidory nadziewane pastą jajeczną KLIK lub pomidory faszerowane tuńczykiem KLIK   Polecam

  • 16 odpowiedzi na “Czas na pomidory które upiększają i zapobiegają wielu chorobom”

    1. Ania pisze:

      Ja bardzo lubię pomidory i cieszę się że dużo ich jem i to właśnie z oliwa czasami z bazylia i buleczka 🙂 bardzo mi takie kanapeczki smakowały we Włoszech 🙂

    2. Co sezon zamykam pomidory w słoiki robiąc przecier albo soczek na zimę :). Lubię pomidory chociaż nie zawsze tak było :).

      • Smaczne Przepisy pisze:

        Też miałam epizod, że nie mogłam ich przełknąć, ale to bardziej w głowie siedziało, bo przechodziłam jelitówkę, bo najedzeniu się pomidorami 🙁

    3. Bardzo lubię pomidory. Kiedyś nazywano je jabłkami miłości 🙂
      Już nie mogę się doczekać, kiedy zbiorę je ze swojego ogródka 🙂

    4. Papierowa Łowczyni pisze:

      Uwielbiam pomidory i dania w których one występują ,;) Nie dość, że są smaczne to jeszcze bardzo zdrowe

    5. AniaM. pisze:

      No we Włoszech to pomidory i pomidory. Wszelkiej maści i rodzajów. A ja je uwielbiam. Zdrowe i smaczne.

    6. Felicja pisze:

      Kocham pomidory. To są takie warzywa, ze mogłabym ich jeść na tony. Jesienią zawsze robię swój przecier, z którego korzystam zimą i wiosną do zup, dań, sosu do pizzy. To moja baza do wszystkiego. 😀

    7. Weronika NikaArt pisze:

      Lubię pomidory, dosyć często goszczą na kanapkach jednak nie przepadam za sokiem pomidorowym 🙁

    8. Wiola Korzeniowska pisze:

      Kocham pomidory! Jem ich bardzo dużo i nawet mam swoją małą hodowlę na balkonie 😊

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *