Czas na pomidory które upiększają i zapobiegają wielu chorobom
Pomidor to zdrowe warzywo wiele osób o tym wie. Jest smaczne, daje wiele możliwości podania, ale nie wszyscy wiedzą jak wielką kopalnią witamin i minerałów jest. Najwyższa pora to zmienić.
Pomidory to bogate źródło karotenów które nasz organizm przetwarza na witaminę A która jest niezbędna do walki z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za wiele poważnych chorób.
Lipoken który jest najlepiej przyswajalny w połączeniu z tłuszczami ,który pomaga utrzymać nasz organizm w silnej kondycji. Chcąc wykorzystać jak najlepiej właściwości pomidorów powinniśmy jeść je w połączeniu z oliwą w sałatkach bądź w postaci sosów.
Największą ilość lipokenu zyskamy poddając to wspaniałe warzywo obróbce termicznej.
Ponadto w pomidorach znajdziemy bardzo dużo witaminy C, witaminy z grupy B oraz witaminę K która występuje w niewielu warzywach.
Gdy szukamy w warzywach minerałów takich jak magnez, potas czy fosfor nasze warzywo będzie idealne.
Pomidory to warzywa o niskiej zawartości kalorycznej ( 100g to tylko 15 kcal), odkwaszają organizm, wspomagają przemianę materii i są lekko moczopędne co wpływa na naszą sylwetkę.
Należą do warzyw niezwykle rzadko uczulających choć i takie przypadki się zdarzają.
Codzienne spożycie dwóch pomidorów oraz wypicie jednej szklanki soku pomidorowego zapewni naszemu organizmowi zapotrzebowanie w niezbędne witaminy i minerały. Warto o tym pamiętać przez cały rok, a nie tylko w sezonie.
Możliwości podania pomidorów jest wiele z mięsem, kaszą czy ryżem mogą gościć codziennie na naszym stole jako pyszne obiady bądź wspaniałe przekąski.
Dla zainspirowania Was polecam pomidory nadziewane filetami z makreli KLIK, pomidory nadziewane pastą jajeczną KLIK lub pomidory faszerowane tuńczykiem KLIK Polecam
Ja bardzo lubię pomidory i cieszę się że dużo ich jem i to właśnie z oliwa czasami z bazylia i buleczka 🙂 bardzo mi takie kanapeczki smakowały we Włoszech 🙂
Nie dziwi mnie to sama uwielbiałam je jeść jak byliśmy we Włoszech 😉
Co sezon zamykam pomidory w słoiki robiąc przecier albo soczek na zimę :). Lubię pomidory chociaż nie zawsze tak było :).
Też miałam epizod, że nie mogłam ich przełknąć, ale to bardziej w głowie siedziało, bo przechodziłam jelitówkę, bo najedzeniu się pomidorami 🙁
Bardzo lubię pomidory. Kiedyś nazywano je jabłkami miłości 🙂
Już nie mogę się doczekać, kiedy zbiorę je ze swojego ogródka 🙂
Mam ten sam kłopot kiedy wkońcu będą moje 😉
Uwielbiam pomidory i dania w których one występują ,;) Nie dość, że są smaczne to jeszcze bardzo zdrowe
Oj zdecydowanie
No we Włoszech to pomidory i pomidory. Wszelkiej maści i rodzajów. A ja je uwielbiam. Zdrowe i smaczne.
To tak samo jak my , a najlepsze z własnej uprawy 😉
Kocham pomidory. To są takie warzywa, ze mogłabym ich jeść na tony. Jesienią zawsze robię swój przecier, z którego korzystam zimą i wiosną do zup, dań, sosu do pizzy. To moja baza do wszystkiego. 😀
U nas mamy to samo soki, przeciery, sosy, pomidory suszone w oliwie można wymieniać bez końca 😉
Lubię pomidory, dosyć często goszczą na kanapkach jednak nie przepadam za sokiem pomidorowym 🙁
Każdy lubi pod inną postacią , moje dzieci jak mają jeść pomidorową to tylko przecier z naszych pomidorków wchodzi w grę
Kocham pomidory! Jem ich bardzo dużo i nawet mam swoją małą hodowlę na balkonie 😊
To tak jak my na działce sporo pomidorków sadzę 😉