Menu
  • Dziś jest : 19 kwietnia 2024 Imieniny : Adolfa, Tymona, Pafnucego
  • Menu

    Ciasteczka cytrynowo- makowe

  • Ciasteczka cytrynowo- makowe

    Ciasteczka cytrynowo- makowe gdzie smak i zapach cytryny zmysły pobudza, a mak dodaje smaczku. Takie połączenie składników  brzmi dla Was niewiarygodnie?
    A jednak takie ciasteczka zrobiłam i się nimi tak zauroczyłam, że robię je ponownie.

    Składniki :

    2 szkl. mąki pszennej
    2 łyżeczki mieszanki skórek (użyłam firmy GoldPack)
    1/3 szkl. cukru
    3 łyżeczki maku
    150g masła w temperaturze pokojowej
    sok z 1 cytryny
    1 jajko rozkłócone
    szczypta soli

    Przygotowanie :

    Mąkę przesiewamy na stolnicę.
    Dodajemy sól, cukier, mak, mieszankę skórek,
    masło, rozkłócone jajko oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny.
    Zagniatamy gładkie ciasto.
    Schładzamy przez 1 godzinę w lodówce.
    Następnie ciasto wyciągamy formujemy  z niego wałek.
    Z ciastka odkrawamy około 5mm kawałki które delikatnie dociskamy rozpłaszczając
    na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 12-15 minut.
    Najlepiej jest pilnować ciastek i wyciągnąć je z piekarnika gdy brzegi będą zarumienione.
    Po upieczeniu ciasteczka studzimy.
    Smacznego

  • Jedna odpowiedź do “Ciasteczka cytrynowo- makowe”

    1. Danuta pisze:

      Lubię takie ciasteczka 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *